Sådan kommunikerer du med din teenager

2091
Sådan kommunikerer du med din teenager

Det kan være rigtigt svært at kommunikere med ens egen teenager, men der er dog flere ting, som kan hjælpe dig på rette vej. Har du de rigtige værktøjer til kommunikation og konfliktløsning, så er du nemlig langt bedre stillet.

Her i artiklen har vi set nærmere på disse værktøjer, som forhåbentlig kan hjælpe dig til et bedre forhold til din teenager.

Bliv på egen banehalvdel

Kommunikation og konfliktmægling handler om at blive på egen banehalvdel, så man taler ud fra ens egne behov. Fortæl din teenager om, hvorfor hans opførsel gør dig vred eller ked af det.

Når du kommunikere på denne måde, så er det svært at blive sur på dig, og samtalen holder sig nemmere på rette spor. Man kan nemlig ikke bebrejde folk for deres egne følelser, da det er noget vi alle har.

Derimod må du aldrig gå over på den andens banehalvdel og fortælle, hvordan han eller hun føler og hvorfor de gør bestemte ting. Det er nemlig kun dem, som ved hvorfor de gør som de gør, og om de er sure, kede af det eller noget helt andet.

Du kan selvfølgelig have en god ide om, hvorfor de opfører sig sådan, men det hjælper aldrig at sige dette til dem. Fortæl i stedet hvad de gør ved dig, når de opfører sig på denne måde.

Benyt dig af girafsprog

Girafsprog er et andet ord for ikke voldelig kommunikation, og det handler om du taler roligt og ikke anklagende eller aggressivt.

Hvis du hele tiden bevarer roen og har en kærlig tone, så kan du sige mange ting til din teenager, uden denne opfatter det forkert.

Du skaber nemlig et rum, hvor der er plads til sådan en snak. Igennem tonefaldet og ordvalget kan han nemlig mærke, at du mener det godt.

I behøver ikke være enige

Det er også vigtigt at huske på, at det ikke nødvendigvis handler om at i bliver enige. Din teenager er et selvstændigt menneske, som har egne holdninger og værdier.

Forældrene vil selvfølgelig gerne præge dem i den rigtige retning, men man skal også respektere deres meninger.

Det hjælper i hvert fald ikke noget at tvinge dine holdninger og værdier igennem, det vil bare virke modsat og skabe et stort oprør.

Prøv i stedet at lade dine værdier skinne tydeligt igennem på en rolig og kærlig måde, så kan din teenager selv tage disse værdier til sig, når han har lyst og er klar til det.