Opdragelse af børn

1449
Opdragelse af børn

Der er skrevet et hav af bøger om opdragelse af børn, så det er et emne med rigtigt mange meninger. Ligeledes er der konstant eksperter, som udtaler sig om, hvordan du skal opdrage dit barn.

De fleste ting er eksperterne dog nogenlunde enige om, i hvert fald hvis vi kigger på de danske eksperter. Tager man ud i den store verden, så er børneopdragelse pludseligt noget helt andet.

Men udgangspunkt i de danske eksperter, har vi samlet de bedste råd om børneopdragelse.

Vær kærlig og omsorgsfuld

Hvis dit barn kan mærke, at du er oprigtig kærlig og omsorgsfuld, så er du kommet rigtigt langt. Barnet vil nemlig tage disse værdier til sig, når det kan mærke du mener det for alvor.

Barnet ved dermed, at det er elsket lige meget hvad, hvilket er med til at give det ro og et godt selvværd. På denne måde giver man barnet optimale betingelser for at være i balance, og mange af livets udfordringer bliver pludseligt lettere.

Et elsket barn med godt selvværd kan bedre klare uretfærdighed og udfordringer, da han eller hun inderst inde ved, at det er godt nok som det er. Har barnet ikke denne følelse, så vælter dets verden nemmere, når det bliver presset.

Tal ikke ned til dit barn

Det er vigtigt at respektere sit barn, da det også er med til at give barnet selvværd og føle sig forstået. Hvis du taler ned til dit barn, så kan det næsten føles som et overgreb.

Der er allerede en meget stor magtforskel på barn og forældre, og hvis forældrene derudover taler ned til barnet, så vil det føle sig utroligt sårbar og lille. Flere psykologer beskriver dette som et overgreb på børnene.

Du må selvfølgelig gerne sige fra, sætte grænser og holde på din ret, men det skal gøres på en god og kærlig måde.

Vær selv et godt eksempel

Hvis du husker at være et godt eksempel selv, så vil barnet lære de gode værdier fra dig. Børn spejler sig helt automatisk i deres forældre, hvilket bl.a. er grunden til, at den sociale arv er så svær at bryde.

Sørg derfor for at være den bedste udgave af dig selv, på denne måde vil dit barn følge i de gode fodspor. Alt i alt handler det om at være et kærligt menneske og et godt eksempel, så behøver du ikke tænke så meget mere over opdragelsen.