Lambda sensorer eller iltsensorer

1307
Lambda sensorer eller iltsensorer

Lambda sensorer, eller iltsensorer, er ansvarlige for at bestemme det optimale luft-brændstof-forhold og sikre sig komplet brændstofforbrænding. De hjælper med at reducere brændstofforbrug og tømme udledningen.

Hvilke typer af lambda sensorer findes der?

  • Zirconia dioxide sensorer
  • Wideband zirconia dioxide sensorer
  • Titania sensorer

De kan også blive opvarmede og uopvarmede. De første var udstyret med en længere levetid, en hurtigere start og de kan også lave beregningerne hurtigere.

Hvad er symptomerne på dårlige lambda sensorer?

Dårlig brændstoføkonomi. Hvis din lambda sensor er fejlet, er luft-brændstof-forholdet forkert, så blandingen kan være fed. Det betyder at din bil vil bruge mere brændstof end nødvendigt. Ved at erstatte en dårlig mekanisme kan det reducere brændstofforbruget med tæt på 40%.

Ubehagelig tomgang. Det er et tidligt tegn på at din sensor snart vil fejle. Når man holder ved et stopskilt eller lyskryds, kan du få indtrykket at dit køretøj er ivrig efter at bruse frem eller, omvendt, kan der være en forsinkelse efter speederen er blevet anvendt.

Lysmarkeringen på instrumentbrættet lyser. Når din sensor fejler, ser du sandsynligvis et tilsvarende advarselslys på instrumentbrættet. OBD-testene viser sandsynligvis enten P0134 eller P0131 fejlkoder.

En rådden æggelugt. Hvis luft-brændstof-blandingen er for mager, kan oxygen forblive i den katalytiske omformer når du slukker for motoren. Der, i den katalytiske omformer, går oxygenen i reaktion med røggasser. Når motoren efter et stykke tid starter igen, kan en lugt af rådden æg forekomme.

Fejl i katalysatoren. Hvis luft-brændstof-blandingen er for fed, stiger temperaturen i udstødningssystemet. Den keramiske monolit vil, når den er udsat til ekstrem varme, begynde at smelte og på denne måde spærre passagen. I tilfælde af alvorlig beskadigelse, vil motorkraften måske fejle dramatisk.

Øgning af udstødningsemission. Dårlige sensorer kan ikke sikre reduktionen af udstødningsemission. Hvilket betyder at din bil vil fejle emissionsteste.

Hvad forårsager defekte lambda sensorer?

Udsættelse for vibrationer, ekstremt høje temperaturer eller skader.

Forskellige slags forurening: brændstof, anti-frostvæske, motortilsætningsstoffer olie eller bly

Ligemeget om du oplever problemerne listet ovenover eller ej, er det nødvendigt at erstatte dine lambda sensorer (moderne biler har som regel to af dem) for hver 161000 km.

Der er mange betroede virksomheder som har lambda sensorer i deres sortiment: Bosch, Denso, NGK, BluePrint, Febi Bilstein, Hella, osv.

Motordoctor.dk er et førende reparationsværksted Er du ved at gøre dig klar til syn eller at reparere din bil? Vi arbejder for at gøre dit liv lettere! Motordoctor.dk er et sted hvor du kan finde og bestille alt du har brug for i løbet af få minutter. Hvis du er i tvivl om noget i forhold til tingenes egenskaber, kan du kontakte vores kompetente konsulenter: de vil helt sikkert hjælpe dig.