Find de rette dukker til pigen, som passer til alder og personlighed

2015
dukker

Rigtig mange piger, og også nogle drenge, elsker at lege med dukker. Dette r en interesse, der ofte opstår omkring 1-års alderen. Børn bruger legetøj til at udvikle sine evner og sanser, og her kommer dukkerne ind i billedet. En dukke er et stykke legetøj, som barnet kan forholde sig til.

Barnet udvikler sig sammen med dukken

Omring 1-års alderen er der ikke så meget fantasi involveret i legene. Barnet er ved at udvikle sig på et meget basalt niveau. Det skal lære at vende dukken med hovedet opad, og det prøver at imitere sin egen dagligdag. Det kan eksempelvis være ved at putte dukken i en dukkeseng med et tæppe henover. Når barnet bliver omkring et halvt år ældre, så bliver ”pasningen” af dukken mere avanceret. Den skal måske mades og bades-altså dagligdagsting, som barnet kender fra eget liv.

Når barnet bliver omkring 3 år, så begynder fantasien for alvor at blive udviklet. Barnet leget nu rollelege og forestiller sig, at det er en anden. Der leges med andre børn i stedet for at leges parallelt med andre børn, som det mindre barn gør. Når barnet leger med dukken, lærer det om meget mere end at lege – det lærer om færdigheder, som skal bruges, når barnet bliver ældre.

I legen med dukken bliver der udviklet på ansvarlighed. Barnet forestiller sig, at det er forælder til dukken og skal varetage dukkens behov i legen. Det lærer at interagere med andre børn, vise empati og udvikle de sproglige færdigheder.

Vælg dukker, der passer til barnets størrelse

Når man skal ud og købe dukker til sit barn, så er det en fordel at vælge en dukke, der passer perfekt til barnets alder og ønsker. For det første, så skal man være meget opmærksom på dukkens størrelse. Har et meget lille barn en meget stor dukke, vil det komme til at byde på en del udfordringer og måske frustrationer for barnet. Det skal være nemt for barnet at vende dukken om og går undt med den og lege med den. Pas derfor på størrelsen.

Blød eller hård dukke?

Noget helt andet er de materialer, som dukkerne er lavet af. De første dukker må meget gerne være bløde som bamser eller være sådan nogle rigtige slaskedukker. Det gør det nemt for barnet at håndtere dukken i forhold til, hvis man havde valgt en dukke af hård plast. Det kan være en god idé at vælge den første dukke som en, der minder om barnets yndlingsbamse. Det vil blot gøre det lettere for barnet at knytte sig til dukken og leve sig ind i legen.

Når barnet bliver lidt større, kan man sagtens vælge en dukke af plast. Det synes de især er sjovt, da de kan bade dem i rigtigt vand og det er nemt at skifte tøj på dem. Man kan ligeledes få en masse tilbehør som tøj og sko til plast dukkerne. En sidste ting man skal være opmærksom på er kemien i dukkerne. Vælg altid dukker uden phthalater, som er ulovligt i Danmark.